Select Page

Recept na 1 pořádnou porci ostružinového smoothie:

  • 1 hrnek čerstvých nebo mražených ostružin
  • 1 oloupaný banán
  • 1 kelímek jogurtu (bílý, řecký, obyčejný sojový..)
  • 1 hrnek jablečné šťávy nebo 1 oloupané červené jablko
  • Lístečky čerstvé máty

Slovo poklad není v nadpisu článku jen tak pro nic za nic. Ostružiny by se bez nadsázky daly nazvat bezbřehou pokladnicí zdraví.

Obsahují vysoký podíl minerálů a vitamínů (zejména C a B) a zároveň nízký obsah rychle stravitelných cukrů. Jsou tak nejen dobrou volbou při hubnutí, ale díky obsahu draslíku, hořčíku, vápníku a dalších cenných látek mají také schopnost podílet se na zlepšení naší tělesné kondice, posilují imunitu a když už je hůře tak pomohou i přímo při nachlazení.

Ostružiny také napomáhají rychlejší rekonvalescenci v případě zranění a zabraňují bujení rakovinotvorných buněk. Zlepšují stav cév, takže se doporučují při křečových žilách nebo hemeroidech a díky schopnosti zlepšit celkové prokrvení organismu se doporučují i při problémech s erekcí.

Nicméně i přes všechny příznivé účinky by čerstvé plody ostružin neměli konzumovat lidé trpící na žaludeční potíže. Zde raději sáhněte po sušené variantě ovoce.

Postup:

  • Ostružiny pořádně omyjte a banán nakrájejte nebo nalámejte na menší kousky
  • Ovoce a jogurt vložte do mixovací nádoby
  • Přidejte pár lístečků máty a půl hrnku jablečné šťávy
  • Vše dohladka rozmixujte
  • V průběhu mixování dle chuti doplňujte jablečnou šťávou (případně vodou pokud jste použili jablko) a lístky čerstvé máty dokud nebude mít smoothie vaší oblíbenou konzistenci a chuť
  • Pokud máte chuť na ještě sladší variantu, můžete nápoj obohatit klidně až dvěma lžícemi medu. Med přidávejte také raději postupně v průběhu mixování dle vlastního uvážení
Tip:
  • Pokud ostružiny pěstujete, tak jste možná netušili, že i z listů keře ostružin je možné udělat lahodný a hlavně léčivý čaj. Listy stačí usušit, udělat z nich jemnější drť a někde v suchu uskladnit.
  • Pak už jen na jeden hrnek nápoje jednoduše použijete jednu polévkovou lžíci těchto usušených listů, zalijete horkou vodou, necháte asi 5 minut působit, čaj slijte a můžete vychutnávat.
  • Pomáhá především od bolestí v krku a chrání dásně.

Přejeme Vám dobrou chuť! 🙂